«Το παιδί ως καταναλωτής»

Την ημερίδα χαιρέτισαν η κυρία Μαργαρίτα Σιδερίδου, Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας MTV – Nickelodeon και ο κύριος Γιώργος Λιάσκος, Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας που έχει θέσει το πρόγραμμα Kids in Actionυπό την αιγίδα του.

Η έναρξη του κύκλου των ομιλιών έγινε από τον κ. Θοδωρή Τσεκούρα, Δημιουργικό Διευθυντή της εταιρείας McCann Erickson ο οποίος έθεσε το ερώτημα τι γίνεται όταν από τη μία είσαι διαφημιστής και η δουλειά σου καθημερινά ωθεί τον κόσμο στην κατανάλωση, και από την άλλη είσαι γονιός.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η κα Βάσια Μπώλου, Βοηθός Συνήγορος της Ανεξάρτητης Αρχής «Ο Συνήγορος του Καταναλωτή» και Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη της έννομης προστασίας του «παιδιού ως καταναλωτή», η οποία αποτυπώνεται στις εναργείς προσπάθειες του ευρωπαίου και εθνικού νομοθέτη για τη σταδιακή διαμόρφωση ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.

Ο κύριος Γιώργος Παυλικάκης, Εκπαιδευτικός – Σύμβουλος της Β’ θμιας Εκπαίδευσης, Διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, έθεσε το θέμα της αγωγής των νέων καταναλωτών μέσω της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης και τον ρόλο των Ενώσεων Καταναλωτών.

Οι κυρίες Ευαγγελία Σιαφαρίκα Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Π.Ε. Β΄ Αθήνας, και Αναστασία Στασινοπούλου, Εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην ομιλία τους με θέμα «Το μοντέλο σχεδιασμού παρεμβάσεων ABC στα προγράμματα Αγωγής του Καταναλωτή στα σχολεία»υποστήριξαν ότι σήμερα, τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν περισσότερο από ποτέ, τον κύριο στόχο του «μάρκετινγκ», αφού προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται σε αυτούς, κατακλύζουν συνεχώς την αγορά.

Η κυρία Σώτω Μητρόγλου, ανεξάρτητη Επαγγελματίας Επικοινωνίας στην ομιλία της με τίτλο «Το παιδί στο περιβάλλον των media και του digital marketing» μίλησε για τη νέα γενιά στο περιβάλλον των Social Media και του Digital Marketing.

 Η κυρία Λέλα Δρίτσα, μαμά και συνιδρύτρια της ενημερωτικής πλατφόρμας Nannuka.gr και η κυρία Μαρία Αρναουτάκη, παιδαγωγός και project manager της Nannuka.gr μίλησαν για το πώς τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις διαφημίσεις απ’ ότι οι ενήλικες και διαμορφώνουν το προφίλ τους ως καταναλωτές, ήδη από την πιο μικρή ηλικία.

Η κυρία Φανή Λαμπαδαρίου, ειδική παιδαγωγός, Υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Τμήματος του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, στην ομιλία της με τίτλο «Ο ρόλος του Μουσείου στη διαμόρφωση καταναλωτικής συνείδησης των παιδιών» μίλησε για το πώς τα παιδικά μουσεία αποτελούν πρωτότυπα σχεδιασμένα μαθησιακά περιβάλλοντα, που προωθούν την κοινή μάθηση παιδιού και ενήλικα μέσα από τα εκθέματα τους, τα οποία δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τη θεματική που πραγματεύονται, με συμμετοχικό τρόπο και μέσα από τη χρήση αντικειμένων.

Την ημερίδα έκλεισε με την ομιλία της «Τα παιδιά του σήμερα και του αύριο: τι στόχους έχουν πως καταναλώνουν, πόση τηλεόραση παρακολουθούν» η κυρία Νατάσα Λεσιώτη, Διευθύντρια προγράμματος MTVNickelodeon η οποία παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με το πως εξελίσσεται και μεταλλάσσεται η αντίληψη των παιδιών και των εφήβων από γενιά σε γενιά σχετικά με τον ρόλο τους μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και πως επηρεάζουν τη διαμόρφωση των σύγχρονων καταναλωτικών τάσεων.