Ομιλητές ημερίδας «Από τους δράκους στα Transformers»

aggeliki160ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ 

Η Αγγελική Γιαννικοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΤΕΑΠΗ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο της Παιδικής Λογοτεχνίας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σήμερα κυρίως στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο και τη διδακτική της λογοτεχνίας στην προσχολική εκπαίδευση, ενώ παλιότερα ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εισαγωγή στο γραμματισμό.

Ανάμεσα στα άλλα έχει γράψει τα βιβλία: Fables and Children: Form and Function (Manutius Press, 1993), Από την Προανάγνωση στην Ανάγνωση, (Καστανιώτης, 20109), Στη Χώρα των Χρωμάτων: Το Σύγχρονο Εικονογραφημένο Παιδικό Βιβλίο (Παπαδόπουλος,  2008) και Ένα Διαθεματικό Πείραμα στο Νηπιαγωγείο: Ιστορίες και Φυσική (Παπαδόπουλος, 2009, σε συνεργασία με την Β. Πρεβεζάνου).

ksenia160ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ / ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην R.A.D.A. (Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης) του Λονδίνου

“Εχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 50 θεατρικά έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και 41 ταινίες ελληνικές και ξένες.

Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο δικό της θέατρο, την «Πόρτα»

Από το 1972 ασχολείται συστηματικά με το θέατρο για παιδιά, διευθύνοντας την ΜΙΚΡΗ ΠΟΡΤΑ.

Στη συνέχεια ίδρυσε και το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα που ασχολείται με το Εκπαιδευτικό θέατρο

Η Ξ. Καλογεροπούλου έχει μεταφράσει 24 θεατρικά έργα και έχει γράψει  9 έργα για παιδιά Το έργο της Το Σκλαβί απέσπασε το 2001 το βραβείο δραματουργίας Κάρολος Κουν .

athanasios160ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ MD,MSC

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ

Πτυχίο Ιατρικής & Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο  με  ειδικότητα  στην παιδοψυχιατρική. Κατεχει μεταπτυχιακό τίτλο στη «Διαχείριση Περιβαλλοντικών Κρίσεων με επιπτώσεις στην υγεία»,Ε.Κ. απο την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημιου Αθηνών,.

Εχει εκπεδευτει στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων & Νέων ,στην Ψυχοφαρμακολογία Παιδιών & Εφήβων (European College of Neuropsychopharmacology, School of Child&Adolescent Psychiatric Pharmacology, Venice,Italy) καθως και  Course on the Leadership & Professional Skills ( International Association for the Improvement of Mental Health Programmes, World Psychiatric Association)

Ειναι επιστημονικός Υπεύθυνος στον  στην Ξενώνα Παιδιών «Μελία», του Kέντρου Ημέρας «Ωρίωνας» , στο Υποέργο Κινητής Μονάδας Παρέμβασης Κρίσεων, του Κέντρου Υποστήριξης Παιδιών, Εφήβων & Οικογενειών «Νεφελη»  που ανήκουν στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιων & Εφήβων (ΕΨΥΠΕ)

Ειναι επισης  Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, Ευγενίδειο Θεραπευτηρίο, ΕΚΠΑ καθως και της Ψυχιατρικής Κλινικής 251 Γ.Ν. Αεροπορίας

Ειναι Πρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Παιδοψυχιάτρων (CAP EFPT)

kanzou160ΝΙΚΗ ΚΑΝΤΖΟΥ

Η Νίκη Κάντζου είναι νηπιαγωγός, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος Master στην «Παιδαγωγική και Διδακτική Μεθοδολογία του Νηπιαγωγείου» από τη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει μετεκπαιδευθεί στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Αθήνας και είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Μουσειακή Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1999 διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα έχει διδάξει Μουσειακή Εκπαίδευση στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι επιμορφώτρια του Μείζονος Προγράμματος Εκπαιδευτικών.

Έχει γράψει το τρίτομο έργο «Καθημερινές Διαθεματικές Δραστηριότητες για το Νηπιαγωγείο» (εκδόσεις Δίπτυχο). Επίσης έχει γράψει, σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς τα βιβλία «Οι Ολυμπιακές Αγώνες Αθήνα 2004. Δραστηριότητες για την προσχολική ηλικία» (ΥΠΕΠΘ – Αθήνα 2004), «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Νηπιαγωγείο» (εκδόσεις Δίπτυχο), «Πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικός ρατσισμός. Σχέδια εργασίας για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο» (εκδόσεις Δίπτυχο), «Της τάξης και της πράξης. 40 νέες θεματικές προσεγγίσεις για το νηπιαγωγείο» (εκδόσεις Δίπτυχο), «Μια βόλτα στο Πεκίνο» (εκδόσεις Δίπτυχο), «Διαδίκτυο και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (εκδόσεις Ταξιδευτής), «Ο κήπος των Συναισθημάτων» (εκδόσεις Δίπτυχο), «Το σεντούκι του λαϊκού πολιτισμού»

(εκδόσεις Δίπτυχο), «Ο Ντετέκτιβ της Τέχνης» (εκδόσεις Δίπτυχο). Έχει γράψει ακόμη πολλά άρθρα σε επιστημονικά εκπαιδευτικά περιοδικά. Το 2004 ανέλαβε υπεύθυνη σύνταξης στο επιστημονικό εκπαιδευτικό περιοδικό Σύγχρονο Νηπιαγωγείο.

voula160ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η Βούλα Μάστορη, υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2008, υπηρετεί την παιδική λογοτεχνία από το 1974 κι έχει στο ενεργητικό της πάνω από 40 βιβλία μέχρι τώρα για παιδιά και δύο για ενήλικες («Το παραμύθι των ψυχών» & «Γυναίκα μπονσάι»). Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν την ελληνική θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Τα έργα της διακρίνονται από το ρεαλιστικό στοιχείο και από μια φεμινιστική διάθεση. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον

Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2005 και με αναγραφή στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα IBBY. Αποσπάσματα βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και ανθολόγια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κύκλο Ελληνικού

trivizas160ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ

Μετρ του χιούμορ και των ανατροπών, μοναδικός στην Ευρώπη.

Christie Davies, Bookbird

Είναι ίσως πλεονασμός να χαρακτηρίσει κανείς τον Ευγένιο Τριβιζά ως έναν διεθνώς αναγνωρισμένο συγγραφέα. Τον γνωρίζουν και τον αγαπούν, πιστεύω, και τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Είναι τόσο αιχμηρός, που μπορεί να διαπεράσει επηρεάζοντας και το μη συμβαίνον. Πέρασα πολλά χρόνια διαβάζοντάς τον στα εγγόνια μου αλλά και σε κείνο το παιδί που διασώζεται μέσα μας. Και διατάραξα ευχάριστα την εξάρτησή του από κάθε

κοντορεβιθούλικο ανάστημα ή από το φιλί κάποιου ωραίου πρίγκιπα που θα ξεμάγευε τη μαρμαρωμένη αναμονή. Ποιητικότατα επιθετικός στην καθιερωμένη μορφή του παραμυθιού, δεν το καταργεί, απλώς του αλλάζει της πλοκής τα μάγια, δίνει υπόσταση στο απίθανο, προτείνει νέα οπτική γωνία μέσω της οποίας τα δεδομένα χάνουν την απολυτότητά τους, ανοίγοντας έτσι στη φαντασία νέους δρόμους για μια πιο φιλελεύθερη άσκησή της. Παιδαγωγός άριστος που ξέρω ότι τυφλά τον εμπιστεύονται οι γονείς, ευφυής, ευρηματικός με την πιο εκλεπτυσμένη υπεράσπιση του ασυνήθιστου και του υπερβολικού, τα οποία οδηγούν σε μια δεύτερη και πολύ εύφορη πραγματικότητα.

Κική Δημουλά, ακαδημαϊκός

Όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έτσι και ο Ευγένιος Τριβιζάς γράφει σε μια από τις λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τα παραμύθια του, όμως, όπως και αυτά του Άντερσεν, έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν την καρδιά και το μυαλό των αναγνωστών όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βoyd Tonkin, Literary Editor, The Independent

alkis_160ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΑΛΚΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο ΄Αλκης  Κωνσταντίνος Τσιάντης, MD, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής , είναι Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) Είναι απόφοιτος και αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στη Σουηδία όπου και έλαβε τίτλο ειδικότητας στην Ψυχιατρική από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρολίνσκα, Στοκχόλμη. Εκπαιδεύτηκε στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων στο Erica Foundation, Στοκχόλμη και συνέχισε την εκπαίδευση του στην Ψυχοθεραπεία Εφήβων, Νέων ατόμων και Ενηλίκων, στο Anna Freud Centre καθώς και στο Erica Foundation Στοκχόλμη. Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος των προγραμμάτων παρέμβασης της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (www.epsype.gr) για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.