«Από τους δράκους στα Transformers»

kidstransformers1

Η σημειολογία του Ήρωα και ο ρόλος της μυθοπλασίας, στην αγωγή και τον ψυχισμό των παιδιών.

Σημαντικές παρουσιάσεις στην ημερίδα ενημέρωσης από το Nickelodeon.


“Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα , διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να γίνουν ακόμα ποιο έξυπνα , διαβάστε τους ακόμα περισσότερα παραμύθια” 
“Το πραγματικό σημάδι της ιδιοφυΐας δεν είναι η γνώση αλλά η φαντασία “
 
“Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση . Μια και η γνώση περιορίζεται σε όλα όσα γνωρίζουμε και κατανοούμε μέχρι τώρα, ενώ η φαντασία εμπεριέχει ολόκληρο τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν εκεί για να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε
  .”
Albert Einstein

“Τα παραμύθια είναι αληθινά, όχι γιατί μας λένε ότι οι δράκοι είναι αληθινοί, αλλά γιατί μας λένε ότι οι δράκοι μπορούν να νικηθούν”.
G. K. Chesterton

Συγγραφέας
ποιητής

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά Ημερίδα των δράσεωνKids in Action”, του Nickelodeon.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, γονείς, εκπαιδευτικοί και φοιτητές παρακολούθησαν με τεράστιο ενδιαφέρον τους ομιλητές, ενώ σε διπλανή αίθουσα οι μικροί φίλοι του Nickelodeon είχαν την ευκαιρία να ακούσουν παραμύθια, να παίξουν, να ζωγραφίσουν και να φτιάξουν Χριστουγεννιάτικα στολίδια με την βοήθεια συνεργατών της nannuka.gr 

kidstransformers_3

Η προσέγγιση του θέματος από τους διακεκριμένους ομιλητές μας αποκάλυψε την πολυεπίπεδη δύναμη και τη σημασία που έχουν τα παραμύθια στη ζωή και τον ψυχισμό των παιδιών αλλά και την μεγάλη  ψυχαγωγική και παιδαγωγική  τους αξία.

Μας αποκάλυψαν το όφελος που αποκομίζουν τα παιδιά μας από ένα παραμύθι ή μια φανταστική ιστορία. Πόσο επηρεάζεται η κρίση τους και τα συναισθήματα τους; Πόσο θετική είναι η ταύτιση τους με τον ήρωα ή την ηρωίδα της ιστορίας καθώς και το αντίκτυπο που έχουν τα στερεότυπα που δημιουργούν οι χαρακτήρες των παραμυθιών στην άποψη που διαμορφώνουν τα παιδιά για τον κοινωνικό τους περίγυρο 

Η ανάπτυξη της φαντασίας, η  ενθάρρυνση της δημιουργικότητας  και η καταπολέμηση των φόβων είναι μερικά από τα οφέλη που προσφέρουν τα παραμύθια σε μικρούς και μεγάλους.
 
Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Nickelodeon, η διευθύντρια marketing και επικοινωνίας κ. Μαργαρίτα Σιδερίδου  και η διευθύντρια προγράμματος κ. Νατάσα Λεσιώτη.

Μίλησαν για τον σκοπό και τις δράσεις  του προγράμματος ενημέρωσης “Κids in Αction”  στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε και  η δεύτερη κατά σειρά ημερίδα.

«Όλοι εμείς οι συντελεστές του καναλιού αυτό που επιθυμούμε και προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προβάλλουμε μέσα από τους δέκτες της τηλεόρασης ένα πρόγραμμα εκπομπών που να συμβάλλει όχι μόνο στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία του ευαίσθητου κοινού μας αλλά και στην ευρύτερη διαπαιδαγώγησή του.

Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μας, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, θεωρήσαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, και να ξεκινήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα σε όλους όσους έχουν λόγο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας:  γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς επαγγελματίες, επιστήμονες και φυσικά τα ίδια τα παιδιά».

Την εκδήλωση παρουσίασε δημοσιογράφος και ραδιοφωνική  παραγωγός  Μαργαρίτα Μυτιληναίου η οποία ξεκίνησε κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση στους ήρωες και τα παραμύθια όπως τα συναντούμε στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι..

kidstransformers_4
 
Ακολούθησαν οι ομιλίες

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ ΛΥΚΟ; ΟΙ «ΚΑΚΟΙ» ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ από την κ. Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο της Παιδικής Λογοτεχνίας


Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ από τον κ. Άλκη Κωνσταντίνο Τσιάντη, Ψυχίατρο (ΕΨΥΠΕ)

TO ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΨΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ από την κ. Βούλα Μάστορη, Συγγραφέα παιδικών βιβλίων

 
ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ
από την κ. Ξένια Καλογεροπούλου, Ηθοποιό – θεατρική συγγραφέα.

ΠΟΙΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ από την κ. Νίκη Κάντζου, Νηπιαγωγό – υποψήφια διδάκτωρ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ από τον κ. Αθανάσιο Κανελλόπουλο, Παιδοψυχίατρο (ΕΨΥΠΕ)

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ – ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ από τον κ. Ευγένιο Τριβιζά, Ποιητή παραμυθιών.

kidstranformers_2

Οι δράσεις “Kids in Action” θα συνεχιστούν και στο πρώτο εξάμηνο του 2015 με τη διοργάνωση ημερίδων και θέματα όπως:

«Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός»
Αιτίες, επιπτώσεις, απαντήσεις στα ερωτήματα των παιδιών και των  γονέων. Ο ρόλος των ΜΜΕ στη σωστή ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας.

«Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης »
Ποιές είναι οι  καινοτόμες τάσεις και πρακτικές στην εκπαίδευση ανηλίκων? Πως αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες? Υπάρχουν εκπαιδευτικά συστήματα που αναγνωρίζουν και αξιοποιούν το ταλέντο και την προσωπικότητα των παιδιών?
 
«Το Παιδί ως καταναλωτής»
Πως θα αποκτήσουν τα παιδιά μας σωστή και υπεύθυνη καταναλωτική αγωγή? Πως θα τα προστατέψουμε από τις “σειρήνες” του υπέρ καταναλωτισμού?
 
«Διατροφή και άσκηση »
Ο ρόλος της σωστής διατροφής και  άσκησης στην υγεία και το μέλλον των παιδιών, οι τεχνικές και οι μέθοδοι για να το πετύχουμε.

Πληροφορίες και ημερομηνίες για τις επόμενες ημερίδες θα αναρτηθούν στο www.kids-in-action.gr